Vols saber com viatjar sense diners? En aquest post et presento 30+1 recursos pràctics.
Si esperes trobar fórmules màgiques que no requereixin esforç, dedicació, temps o ganes aquest post no és per a tu.
Si mentre viatges pretens tenir les comoditats d'un rei tal com si fossis a casa o a un hotel de 5 estrelles, aquest no és el teu post.
Si no estàs obert a descobrir món, noves aventures i reptes i no estàs disposat a improvisar o prendre riscos, aquest no és el teu post.
Si no estàs disposat a entrar en contacte profund amb la societat del país que viatges i interactuar-hi, aquest no és el teu post.
Si no estàs disposat a ajudar als demés durant el teu viatge, aquest no és el teu post.
Per als dos o tres que quedeu per aquí. Som-hi!
Abans de començar, deixa'm dir-te que la gran majoria dels recursos que et presento en aquesta guia són gratuïts, però n'hi ha alguns que requereixen una petita inversió a cost mínim però que a canvi et brinden un gran valor.
Bé, ara si.
Per tal de viatjar sense diners i allargar el teu viatge fins que te'n cansis (cosa estranya) tenim tres pilars clau i un secundari: allotjament, transport, menjar i com fer el guiri. Focalitza't-hi.
1. Couchsurfing: aquesta plataforma formada per més de 12 milions de viatgers ofereix als seus usuaris l'intercanvi d'allotjament. Couchsurfing et permet demanar i oferir allotjament de forma totalment gratuïta a persones de qualsevol racó del món.
Com funciona?
En cada cas és diferent, però a grans trets es tracta d'un intercanvi cultural, és a dir, hi ha la persona que t'allotja i hi ets tu que a canvi de l'allotjament, l'hi pots cuinar el plat més típic de la teva terra, li pots ensenyar una mica la teva llengua o simplement un somriure cada matí.
No estàs obligat a bescanviar res, però aquesta és l'essència de Couchsurfing. A més, una persona agraïda val or. Serà el teu guia local i exclusiu durant la teva estada; et donarà consells per a trobar el que necessitis o per veure indrets que no surten als mapes; et cuinarà la seva especialitat; etc.
Alternatives similars: BeWelcome, TrustRoots, Hospitality Club, Global Freeloaders.
2. AirBnb. A priori, aquest no és un sistema gratuït per allotjar-te, no obstant, gràcies al sistema de cupons regal en que la plataforma funciona, pots allotjar-te en autèntics castells completament gratis o per molt pocs diners.
I quin és el truc?
Les recomanacions. Si et registres a AirBnb des d'aquí rebràs 25€ de regal que podràs bescanviar en el teu pròxim viatge.
Una vegada t'hagis registrat pots dur a terme el mateix mètode i aconseguir un codi com aquest:
Recomanar-ho als teus amics i quan es registrin, tots dos rebreu diners en crèdit per a viatjar.
3. AuPair. La familia d'acollida et rep a casa seva i et proporciona tot el que necessites (allotjament + menjar) a canvi de que tu els ajudis en les seves tasques quotidianes, generalment amb la cura dels marrecs de la casa. Cada casa és un món i n'hi ha que et donen uns diners setmanalment per a les teves despeses personals.
Tens aquestes opcions: AuPairWorld, Adventure Nannies,
4. WarmShowers. Comunitat per a cicloturistes, és a dir, persones viatjant amb bicicleta. Similar a Couchsurfing aquí podràs trobar un lloc on acampar, un sofà on dormir o una dutxa calenta.
5. WWOOFING. Connecta a persones que vulguin viure i aprendre sobre granges orgàniques i aprendre sobre granges orgàniques i petites explotacions amb persones que vulguin compartir els seus estils de vida i ensenyar noves habilitats. Treballa unes hores al dia a canvi d'allotjament i menjar.
Tens varies opcions: WwoofInternational, Wwoof.
6. House Sitting. T'agradaria allotjar-te de forma totalment gratuïta en una casa a peu de platja a Bali, a una casa a la vinya de la Toscana...? Cuida una casa mentre els propietaris són de viatge i és teu.
Tens aquestes opcions: TrustedHousesitters, MindMyHouse, HouseCarers, LuxuryHousesitting, Nomador.
7. HelpX. Hi trobaràs ofertes d'allotjament més menjar a canvi d'unes hores de treball (generalment en hostals).
8. Acampar sempre és una bona opció per descobrir la natura i estalviar-te uns dinerons en allotjament. Tens dues maneres de dur-ho a terme:
a. Per lliure. Només has de tindre en compte que en alguns països el Free Camping no està permès i per el qual es designen llocs específics.
b. A travès de les webs: Camp in my Garden, CampingFree.
9. WordPackers. Intercanvia les teves habilitats per allotjament.
10. Home Exchange. Intercanvi de cases, simple.
11. Trampolinn. Funciona com un banc de nits. Allotja i tingues dret a allotjar-te. També tens una altra alternativa: Nightswapping.
13. Queda't a casa d'un amic. Sembla estúpid dir-ho però si tens les butxaques buides, viatja allà on tinguis amics i demana'ls-hi que et facin un lloc al seu sofà. Al llarg dels teus viatges somriu i fes amics, que es gratis! I el dia de demà tindràs un sofà a cada racó del món i podràs fer la volta de forma totalment gratuïta.
14. Aventura't, tingues la ment oberta i accepta les invitacions dels locals a les seves cases. Arreu on vagis hi trobaràs gent molt hospitalària que estarà més que disposada a fer-te un cop de mà no només per tu sinó pel seu propi creixement personal. Intercanvia idees i cultures.
15. Deixa't caure als temples. Hi ha cultures religioses com, per exemple, la budista que són extremadament hospitalàries. Deixa't caure en qualsevol dels temples on s'hi congregui aquesta filosofia i pregunta. Te'n faràs creus, però els monjos són la canya!
16. Busca't un foradet a l'estació de busos, tren o aeroport més proper.
17. Viatja de nit. Aprofita el teu bus o tren per fer nit i així caces dos ocells d'un tir: allotjament i transport.
Com veus, si no dorms gratis és perquè no vols.
18. Autostop. Aixeca el dit, somriu i fes qualsevol cosa per cridar l'atenció dels conductors. Aquesta és la forma més barata (gratis) per cobrir distàncies d'un indret a un altre. Per a molta gent és un estil de vida. Per què? Doncs perquè fer dit no només et brinda l'oportunitat de desplaçar-te d'un lloc a l'altre sense cost sinó que coneixes molta gent,que t'explica la seva vida i la seva cultura, que et convida a menjar amb la seva família, que et convida a dormir a casa seva i en la qual tens un amic.
Balla, salta, posa't el dit al nas, porta un cartró mida XXL... Com més original siguis, més atrauràs l'atenció de qui va venint del teu davant i si el fas riure, ja el tens al sac. Un altre molt bon punt d'acostament són les gasolineres ja que els vehicles ja estan parats i hi pots parlar cara a cara directament.
Si vols convertir-te en un autèntic autostopista la guia per excel·lència és Hitchwiki. Aquí hi trobaràs els millors punts per a fer dit arreu del món, com arribar a aquests punts, parades intermèdies, etc. The website is in english.
D'altra banda, per temptar-te una mica més, et deixo el blog Marcando el Polo, dels viatgers Dani i Jota, els quals van recórrer Àsia de punta a punta a dit i jo mateix he seguit amb pèls i senyals.
També hi ha un altre mètode per moure't en cotxe, però en aquest si que s'ha de pagar. Es tracta del Carpooling. Dia a dia els viatges compartits cobren més popularitat ja que tracten l'economia col·laborativa on tant el propietari del vehicle com l'usuari col·laboren cosa que es tradueix en viatges barats i la sostenibilitat del medi. La plataforma més popular és BlaBlaCar i està extesa a tot Europa.
Altres plataformes similars són: TripDa, Compartir, Europe Carpooling, Amovens.
I també et deixo diferents opcions d'arreu del món: Ridester (Estats units), Liftshare (Anglaterra), Kangaride (Canadà), Roadmate (Nova Zelanda), Dame tu Aventón (Mèxic), Carpoolear (Argentina).
19. Viatja en vaixell formant part de la tripulació. Les feines poden variar d'entre les més tècniques les quals requereixen coneixements i experiència a feines més senzilles com ara cuiner. És una altra forma d'aconseguir el transport gratuït a canvi de la teva mà d'obra a través dels mars.
Les plataformes on pots trobar una plaça són: Find a Crew, Crew Seekers, Crew Bay.
20. Viatja amb bicicleta. Després de caminar la forma més barata i sostenible de traslladar-se d'un lloc a un altre és anar amb bicicleta. No només viatges gratis sinó que fas exercici. Que més vols? També podràs veure paisatges espectaculars i minimitzar el teu impacte ecològic al planeta.
En els meus viatges he conegut a més persones de les que m'esperava que viatjaven en bicicleta, així que si tu vols ser un d'ells no et perdis aquests blogs: Plan B Viajero, Bicicleting, La Vida de Viaje, TravellingTwo, PorLasRutasdelMundo, WorldBikeTravel,
21. Relocation. Tant agències de lloguer de cotxes i autocaravanes com empreses especialitzades en reubicació necessiten d'un xofer disposat a traslladar un vehicle d'un lloc a un altre. Imagina que una persona lloga un cotxe a Barcelona, condueix fins a París i allí entrega el cotxe. Algú ha de tornar el cotxe fins al seu punt de partida i aquí és quan tu el Relocation entra entreu en joc. Ambdues parts hi surten guanyant, a l'empresa no li cal pagar un treballador per fer el viatge i, a tu no et cal pagar el lloguer del vehicle. És una pràctica molt popular a Austràlia i a Nova Zelanda.
Pots trobar ofertes de relocation aquí: Imoova, TransferCar (Nova Zelanda), Auto Driveaway (Estats Units), TheMotorHomExperts.
Estàs obert a fer el ridícul i a qualsevol mitjà de transport per tal d'aconseguir despesa zero?
22. No menjar. Si, si... hi posa que no mengis. Hi ha gent que no necessita menjar. Però jo, personalment, necessito endrapar aliments ben físics, així que hi ha d'altres opcions per menjar gratis.
23. Menjar en Temples i Ashrams. Especialment si viatges per Àsia trobaràs temples i Ashrams on a l'hora de dinar (o sopar) tothom és benvingut a compartir de forma gratuïta, a vegades a canvi d'un petit treball com ajudar a servir l'àpat. Una de les regions on aquesta pràctica és molt comuna és la dels Sikh.
24. Menja a casa dels autòctons. Si ets simpàtic, somrius i interacciones amb la població local de ben segur que n'hi haurà més d'un que et convidarà a menjar amb ells. Deixa't portar i no rebutgis mai cap oferta. Proba-ho! Moltes vegades els locals volen veure la cara que fas quan proves una cosa ben estranya, així que no facis massa ganyotes si no t'agrada ja que ells ho fan amb tot l'amor.
25. Dumpster Diving que consisteix en anar a buscar excedents tant a grans superfícies i supermercats, restaurants com contenidors. Al voltant d'aquest moviment existeix tota una cultura i la web de referència és Trashwiki. I també un mapa col·laboratiu a nivell internacional on trobaràs els supermercats on poder trobar menjar.
Quina opció et convens més?
26. Free walking tours. Aquest tipus de tours gratuïts caminant estan molt instaurats a Europa i cada vegada s'estan estenent més a la resta de continents. Tot i que el seu nom indica Free Walking Tours on Free = Gratis, no es ben bé així ja que funcionen a base de propines que se'ls hi dóna als guies al final del tour. Sempre te'n pots anar d'amagatotis i et sortirà gratis. Allà tu!
27. Aprofita't-en dels dies gratuïts als museus. Generalment, gairebé tots els museus del món compten amb un dia el qual l'entrada és totalment gratuïta. Normalment és el primer o l'últim diumenge de cada més, però només cal que ho consultis a la web oficial del museu en qüestió.
28. Utilitzar l'autobús urbà per a fer un tour. Moltes vegades les rutes dels busos urbans és exacta o pràcticament igual a la dels busos turístics i el preu és 20 vegades més petit. Ja sé que aquesta opció no és ben bé gratuïta però el valor és el mateix (a vegades superior ja que els locals estan en aquest bus) per un preu infinitament més baix.
Per exemple, a Kuala Lumpur, capital de Malàisia hi ha un bus adreçat als treballadors del centre històric que és gratuït. Tu també hi pots pujar, només has d'estar disposat a estar apretadet. On creus que són totes les atraccions turístiques de la ciutat? Exacte, ho has encertat!
Fes el guiri tant com puguis, però si us plau, sense xancletes amb mitjons.
29. YogaTrade. En el cas que siguis instructor o monitor de ioga aquesta opció pot ser ideal per a tu. A canvi de les teves habilitats i coneixements tindràs allotjament, menjar i si ets bon negociador, un sou.
30. Instructor de busseig. Si comptes amb la certificació necessària de Dive Master, les escoles de busseig d'arreu del món cerquen instructors ja que són normalment deficitaris. A més, fer d'instructor de busseig et brinda un avantatge envejable per molta gent. Durant la temporada alta (6 mesos) instrueixes i la resta de l'any viatges amb els diners que t'has guanyat. I així fins que te'n cansis.
30 + 1. Mendicar. T'atreveixes a assentar-te a un racó d'un carrer transitat amb un cartell ben gran on demanes almoina? Potser pots oferir alguna cosa a canvi d'uns centimets: tocar la guitarra, fer trucs de màgia... Qualsevol habilitat que tinguis, explota-la.
Bé, aquests són els recursos que jo conec.
I tu com ho tens? N'has provat algun d'aquests? En coneixes algun més?
Segur que si, explica'm-ho als comentaris i així completem el post per ajudar a més persones.
No et tallis, comenta'ns tot el que vulguis. Tot el que aportis ens serà de gran valor!
T'ha agradat aquest article?
Si t'ha agradat l'article, creus que t'he ajudat, que pot ajudar a més gent i ara em vols fer un cop de mà a mi, moltes gràcies per compartir-lo a les xarxes socials!
T'ha agradat aquest post? Uneix-te a la nostra Newsletter.
T'enviarem més articles com aquest i també tindràs accès a contingut exclusiu per a subscriptors a més de sorpreses i promocions especials!
TOP 3 ARTICLES RECOMANATS
Sobre l'autor d'aquest article: Xavier
Neguitós per seguir sent esclau de les 8 hores de jornada laboral vaig dissenyar Asiattica. Ara ajudo a la gent a viatjar més i d'una forma completament única. Volta de 360º en la meva vida. Viatjo pel món per descobrir-ne les seves meravelles. Viatjo per créixer.
No et tallis. Digues la teva!
T'apuntes a la nova generació de viatgers?
Apunta't a la nostra bústia viatgera. Descobriràs que viatjar més i millor és possible.
© Copyright Asiattica · Tots els drets reservats
Disseny gràfic per Xavier amb GeneratePress · Allotjada a Webempresa